Mange har spurt meg hvordan og hvorfor jeg ble med i AUF og AP. Ble du vervet av ... ......... en velkjent superverver og sjarmør i AUF. Svaret er nei, jeg meldte meg inn selv etter at jeg hadde sett et innslag om Utøya på TV, der så jeg daværende leder i AUF Trond Giske prate om viktigheten av å bekjempe rasisme.
Da jeg meldte meg inn mente moren min at jeg var for ung og at AUF og AP neppe ville ha meg som medlem hva skulle de bruke meg til .... og faren min sa ikke så mye , jeg tror han tenkte at dette var nok et av mine mange påfunn, han hadde jo tross alt levd gjennom sportsdans, fotball og kor.
Jeg husker mitt første møte med AUF, det var på et valgmøte NRK arrangerte med partilederene. Jeg fant fort fram til Auferene de satt der med store buttons med bilde av Ole Jørgen Johanessen og Anne-Grete Strøm-Erichsen som var henholdsvis første og andre kandidat i Bergen. Etter dette møte gikk det slag i slag, fra debattmøter til standsaksjoner og etterhvert årsmøter og ikke minst Utøya:)
Men hvorfor ble det AUF, og hvorfor ble jeg værende og ikke bare sluttet slik jeg gjorde med sportsdansen, fotballen og korøvelsene? Jeg forstod raskt at den oppveksten min hadde noe indirekte om ikke direkte innvirkning på valget å bli politisk aktiv. En ting var at jeg var opptatt av å bekjempe rasisme ("der du jobber "der du bor"), men en annen ting var at sosialdemokratiet gav mine foreldre en mulighet og en sjanse til å skape seg et liv fritt for et udemokratisk samfunn og fritt for fattigdom.
Da de kom til Norge hadde de ikke mye, men de var ettertraktet arbeidskraft. Det er interessant at man ofte bruker uttrykket om etterkrigsgenerasjonen "de som bygde landet", men på mange måter var også innvandrerene med på dette, da mange viktige oppgaver ikke hadde blitt løst hvis innvandrerne ikke kom. Poenget mitt er at mine foreldre kom hit, fikk jobb og kunne på lik linje med andre nordmenn få muligheten og friheten til å skape seg liv her. Frihet er ofte brukt av høyresiden som et honnørord som de påstår de eier. Frihet oppnås i et samfunn der mennesker har like muligheter, og ikke bare der mennesker kan gjøre som de vil. Disse like mulighetene handler om felleskapsskolen og et helsesystem som tar vare på deg uansett "størrelsen på lommeboken". Disse like mulighetene blir ofte harselert med av høyresiden og angrepet med en argumetasjon om at vi er mot frihet for enkeltindividet. Frihet for enkeltindividet handler om å gi mennesker valg som kan gjøre de i stand til skape seg gode liv, det var den friheten mine foreldre fikk da de kom til Norge og på mange måter formet dette de verdiene de gav meg som barn. Så det er vel kanskje ikke noen tilfeldighet at jeg ble sosialdemokrat ?
fredag 10. april 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar